IZLOŽBA

MOMENTUM


Suvremena riječka arhitektura kroz kameru Davida Šegića

Serija fotografija Momentum prikazuje izabrane objekte suvremene riječke arhitekture.

Izborom je obuhvaćen širok gradski prostor: od Astronomskog centra i zgrada sveučilišnog Kampusa na istoku, do Centralnog objekta Gradskog groblja na Drenovi, te Islamskog centra i Dvorane Zamet na zapadu grada. Zanimljivo je da su svi oni izgrađeni u razdoblju od samo sedam godina, između 2007. i 2013. godine, očigledno u vremenu vrlo plodnom za arhitekturu Rijeke. Svojom pojavnošću u prostoru grada inspiriraju i danas.

Odabrane građevine su monumentalne (uz iznimku Astronomskog centra) i ističu se od svoje okoline, ne samo veličinom i javnom namjenom, već i oblikovanjem.

Njihova neobičnost i odudaranje od standardnih gradskih prostora dodatno su naglašeni odabirom fotografskih motiva koji se koncentriraju na odnos svjetla i sjene, svjetla i materijalnosti, te detalja arhitektonske forme. Pritom je zabilježen tajni život ovih javnih objekata, poput napuštenih prostora u vremenu. Naime, fotografirani su u trenucima mirovanja kada su opustjeli, uhvaćeni tek u kratkom trenutku iščekivanja da se njihovi posjetitelji vrate.

U neke od objekata većina građana ne zalazi tako često, zato fotografije ispražnjenih interijera stvaraju posebnu atmosferu. Naizgled poznata mjesta kroz drugačiji pogled kamere otvaraju se u novi svijet.

Stvoren je pomalo nadrealistički dojam, a prostori fotografija kreću se negdje između interijera igre, scenografije i stvarnosti. Kao da nam poručuju da je drugačiji grad moguć.

Ana Orlić, kustos izložbe
KLIKNI NA PRVU FOTOGRAFIJU I POGLEDAJ GALERIJU

Objekti:

Astronomski centar | Arhitektonsko-građevinski atelje, 2009.
Zgrada odjela za informatiku, matematiku, fiziku i biotehnologiju, Kampus | Dario Gabrić, 2010.
Građevinski fakultet, Kampus | Olga Magaš, 2010.
Zgrada Filozofskog fakulteta, Kampus | Hildegard auf Franić, Tin Sven Franić, Vanja Rister, 2010.
Centralni objekt Gradskog groblja Drenova | Dinko Kovačić, 2007.
Islamski centar | Dušan Džamonja, Darko Vlahović, Branko Vučinović, 2013.
Dvorana Zamet | 3LHD, 2009.

ARHITEKTURALNA FOTOGRAFIJA

PYRAMID

Što mogu nakon izložbe? Pogledajte naš portfolio ili nas kontaktirajte.

PORTFOLIOKONTAKT